Sosyoloji bölümü mezunları Sena Şevval Özbıyık, Özlem Sarpkaya, Esen Deniz Sayıklı ve Derya Özgör'ün İstinye Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hasan Gürkan ile birlikte hazırlamış oldukları "Exploring Gender and Homicide: Insights from Turkish Media Professionals of Generations X, Y, and Z" başlıklı makaleleri Web of Science veritabanında taranan Q2 bir akademik dergi olan Romanian Journal of Communication and Public Relations dergisinde yayınlanmaya hak kazanmıştır.
İstinye Üniversitesi'nde gerçekleştirilen 5 gün 5 Sektör Kadın İşgücü Çalıştayı'nın Enerji sektörüne odaklanan, Solwinda Yönetici Satış Proje Müdürü Nagehan Fatma Göçek'in konuk olduğu 6 Mart 2024 oturumunda, İTBF Dekan yardımcısı ve Sosyoloji Bölüm başkanı Selen Yanmaz cinsiyet eşitsizliği ve sürdürülebilirlik konusunda bir sunum yaptı.
Sosyoloji öğrencileri Esra Öztürk, Esen Deniz Sayıklı ve Sena Şevval Özbıyık'ın projeleri TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.
Dr. Tolga Kobaş, İSÜ Kongre Merkezi'nde "Ehliyet, Liyakat, Sadakat: Osmanlı İmparatorluğu'nda Enderûn-ı Hümâyûn'un Yeri ve Önemi" başlıklı bir konferans verdi. Kobaş'ın Columbia Üniversitesi'nde tamamlamış olduğu tezinden yola çıkarak verdiği konferans, Sosyoloji bölümü tarafından düzenlendi.
Dr. Öğr. Üyesi Ekrem Saltık'ın "Sebîlürreşâd’ın Hindistan Muhabiri S. M. Tevfik’in ‘Meçhul’ Biyografisine Dair" başlıklı makalesi SSCI ve Scopus gibi önemli indexlerde taranmakta olan Bilig Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi'nin Güz 2021 sayısında yayınlandı.
18 Temmuz 2019 günü İstinye Üniversitesi Ekonomi, Sosyoloji ve Uluslararası İlişkiler bölümleri ortaklaşa "Alternatif Ekonomi Arayışı" başlıklı bir panel düzenlediler. Panelde Dr. Melik Ertuğrul, Dr. Çiğdem Gürsoy, Dr. Suat Eren Özyiğit ve Sosyoloji Bölüm başkanımız Dr. Ömer Ersin Kahraman birer sunum gerçekleştirdiler.
Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Alev Erkilet, İstanbul Müftülüğü'nün hazırladığı Din ve Hayat dergisinin son sayısında "İslamofobinin Oluşumunda İslam Dünyasının Olumsuz Etkisi Var mı?" başlıklı bir yazı kaleme aldı. İslamofobi üzerine hazırlanan bu özel sayı için düzenlenen "İslamofobi mi İslam Düşmanlığı mı" başlıklı panelde de yazmış olduğu bu makale üzerine bir konuşma yaptı. Panelin moderatörü İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, diğer panelistler ise Prof. Dr. Ejder Okumuş ve Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya'ydı. 26 Haziran'da 14:30'da Üsküdar Belediyesi Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen panele ilgi yoğundu.
Alev Erkilet, yakın zamanda Yeni Zelanda'daki cami saldırısı üzerinden İslamofobik eylemlerdeki söylemlerden yola çıkan yazısında, İslamofobi teriminin ortaya çıkışından bahsediyor ve müslümanlara karşı bir kalıp yargı tehdidi olarak İslamofobiyi değerlendiriyor. Öte yandan, İslam dünyasının iç meseleleriyle İslamofobinin ilişkisine dikkatleri çekerken bir yandan uyarılar yapıyor:
"...İslamofobinin nedensiz, saplantılı, ön yargılı, kalıp yargılara dayanan ve ayrımcı uygulamalara yol açan bir yabancı düşmanlığı biçimi olduğunu; yarattığı kalıp yargı tehdidinin müslüman gençleri şiddete yönlendiren bir etmen olarak işlediğini, bu nedenle özür dilemeci (apolojetik) bir yaklaşımla İslamofobinin sebebini İslâm dünyasında arama eğilimini terk etmek gerektiğini söyleyebiliriz. Ama bu, İslâm dünyasının kendi içinde hesaplaşması gereken sorunlar bulunmadığını söylemek demek değildir. Bu sorunlardan bazıları İslamofobiyi de beslemektedir."
İstanbul Müftülüğü'nün internet sitesinden dergiye ve yazının tamamına ulaşabilirsiniz:
https://istanbul.diyanet.gov.tr
Doç. Dr. Alev Erkilet, davetli konuşmacı olarak katıldığı FSM Vakıf Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen “Toplumsal Cinsiyet Kavramını Konuşmak” başlıklı çalıştayda "Dünyada ve Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Tartışmaları" başlıklı bir konuşma yaptı.
Sosyoloji Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Alev Erkilet, İslamcı Dergiler Projesi'nin yeni yayını olan dört ciltlik "Bir Başka Hayata Karşı: 1980 Sonrası İslamcı Dergilerde Meseleler, Kavramlar, İsimler" başlıklı serinin 1. cildinde “Soğuk Savaş Sonrası İslamcılığın Ana Söylem ve Dinamiği: Siyasal ve Epistemolojik bir Rönesans’ın Peşinde” başlıklı makalesi ve "Ercümend Özkan (1938-1995)" başlıklı portresi ile yer almıştır.
Sosyoloji bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Alev Erkilet, Nobel Yayıncılık'tan çıkan "Beğeniler: Gündelik Hayatta Toplumsal Değişimin Yansımaları" başlıklı kitapta "Mahremiyetin dönüşümü: Tesettür pratiklerinin beğeni konusu haline gelmesi" başlıklı kitap bölümünü kaleme almıştır.
Sosyoloji bölüm başkanımız Dr. Öğr. Üyesi Ömer Ersin Kahraman, Galatasaray Üniversitesi'nde "İşyerinde Özneleşme ve Rekabetin Aşikarlığı" başlıklı bir sunum yapmıştır.
Sosyoloji Bölümü tarafından düzenlenen konuşmacı Dr. Ayça Yılmaz Deniz'in doktora tez çalışmasının bulgularını paylaştığı "Türkiye'de Çalışma Deneyimleri ve Özneleşme Meselesi" başlıklı etkinlik 27 Mart'ta gerçekleştirildi.