İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi

Tarihçe

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi bünyesindeki Psikoloji, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Mütercim Tercümanlık ve Felsefe bölümleri ile dört yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Ayrıca, Psikoloji (Tezli), Türk Dili ve Edebiyatı (Tezli), Psikoloji (Tezsiz), Klinik Psikoloji (Tezsiz) lisansüstü programları bulunmaktadır. İnsanı ve toplumu anlamayı ve bunu insan ve toplumun hizmetine sunmayı amaçlayan programlarımızın hedefi nitelikli ve alanlarında yetkin bireyler yetiştirerek topluma, endüstriye ve evrensel bilime katkı sağlamalarıdır.  Ülkemizin sahip olduğu genç potansiyelin yaratıcı ve vizyoner bir beyin gücüne dönüşmesi için her biri alanlarında yetkin güçlü akademik kadromuz öğrencilerimize kaliteli bir eğitim sunmanın yanı sıra ulusal ve uluslararası düzeydeki akademik çalışmalarını da titizlikle sürdürerek ülkemizin sosyal bilimler alanındaki faaliyetlerine katkı sağlamaktadır. Fakültemiz bölümlerinin çift anadal ve yandal programları ile derslerinde başarılı öğrencilerimize ikinci bir diploma veya sertifika alma fırsatı sunulmaktadır. Fakültemizin bölümlerinin akredite olabilmeleri için gerekli çalışmalar hızla yürütülmektedir.  İnsanı ve toplumu, bilimsel veriler ışığında değerlendirebilen, alanlarında analitik düşünceye sahip, uygulama ve araştırma yeteneği gelişmiş, uluslararası platformlarda yer alabilecek donanımlı ve girişimci bireyler olarak mezun olmaları amacıyla fakültemizde, eğitim faaliyetlerinde ihtiyaç duyulabilecek teknolojik araç ve donanıma sahip olanaklar (simültane çeviri eğitim kabinleri, laboratuvarlar) bulunmaktadır. İzlediğimiz interdisipliner yaklaşım, öğrencilerimizin yeni alanlarda bilgilenip farklı sektörlerde kariyer sahibi olmalarını sağlamaktadır.

İstinye Üniversitesi Psikoloji (Türkçe) bölümü, 2017 yılında kurulmuştur ve 2021 yılında ilk mezunlarını vermiştir. Psikoloji (İngilizce) bölümü ise 2018 yılında kurulmuştur ve henüz mezun vermemiştir. Yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerde eğitimlerini tamamlamış, alanlarında uzman öğretim üyesi kadrosuna sahiptir. Farklı üniversitelerden misafir öğretim üyesi hocalarıyla verilen eğitim çeşitlendirilmektedir. Öğrencilerin mesleki gelişimlerine en üst düzeyde katkı sağlamak, güncel bilgilerle öğrencilerini donatmak bölümün politikasıdır. Bölümümüzün ana amaçları arasında öğrencilere psikoloji alanında güncel ve kanıta dayalı eğitim vermek, teorik bilgileri uygulamalarla desteklemek, mesleki beceriler kazandırmaktır. Türkçe ve İngilizce psikoloji eğitimi seçenekleri ile öğrenciler kendilerini geliştirici fırsatlara sahip olacaklar, mezun olmadan önce mesleğin gerektirdiği bilgi ve beceri donanımına sahip olacaklardır. Bölüm, İstinyelilik kültürüne uygun şekilde meslek yaşamlarında yaratıcı, disiplinli ve bilimsel bilgiyi uygulayan psikologlar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Müfredat, Türk Psikologlar Derneği Psikoloji Lisans Programı Akreditasyon kriterleri temel alınarak hazırlanmıştır. Böylelikle nitelikli bir Psikoloji Lisans eğitiminin tüm gerekliliklerini karşılamaktadır. Müfredat kapsamında öğrenciler psikolojinin farklı alt alanları ile ilgili zorunlu dersler, seçmeli dersler ile dil ağırlıklı ve/veya farklı bilim dalları ile ilgili üniversite seçmeli dersleri alma imkanı bulabileceklerdir.

Müfredat kapsamında staj zorunlu tutulmamaktadır. Ancak, başta İstinye Üniversitesi bünyesindeki Medical Park ve Liv Hospital zincirlerinin 25 yıllık birikim ve kurulu sistemi olmak üzere her türlü imkan değerlendirilerek başarılı ve hevesli öğrencilere ilgi alanlarına göre çeşitli kurum ve kuruluşlarda gönüllü gözlem yapma imkanı bulmaları için yol gösterilecektir.

Ayrıca, müfredat kapsamındaki uygulamalı dersler aracılığı ile dört yıllık lisans eğitimi sonunda uygulama yapabilme becerilerini geliştirmiş ve bu becerileri ile diğer psikoloji mezunları arasında öne çıkan mezunlar verilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda ayrıca, öğrenciler, bilimsel araştırma yapma ve araştırmalarını yayına dönüştürme imkanı bulacaklardır.

İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü 2018 yılında öğrenci kabul etmeye başlamıştır. İngiliz Dili ve Edebiyatı Lisans Programı, alan derslerinin yanı sıra Amerikan Edebiyatı, karşılaştırmalı edebiyat, dilbilim, yabancı dil eğitim yöntemleri, sosyal bilimler, çeviri, akademik İngilizce ve diğer yabancı diller ile ilgili seçmeli dersleri öğrencilerine sunarak, mezunlarının alanlarında uzmanlaşmalarının yanı sıra, değişik alanlarda kendi öz gelişimlerini sürdürerek, entelektüel bir dünya vatandaşı olmalarını ve etkili bireyler olarak hem kendilerine hem de tüm insanlığa değer katmalarını amaçlamaktadır. Program İngiliz Dili ve Edebiyatı ile ilgili derslerin yanı sıra İngilizce Öğretmenliği ve Mütercim-Tercümanlık ile ilgili dersleri ve ikinci yabancı dili de programa entegre ederek özgün bir yapıya kavuşmuştur.

Mütercim Tercümanlık bölümü 2018-2019 eğitim öğretim yılı Bahar döneminde kurulmuştur. İlk olarak 2019-2020 eğitim öğretim yılı Güz döneminde öğrenci kabul etmiştir. Bölümün amacı öğrencilere mütercim tercümanlık alanlarında uzmanlık kazandırmanın yanı sıra mütercim tercümanlığın temel bir anlayışını vermek için tasarlanmıştır. Program, mütercim tercümanlığın ana türlerini, uygulama alanlarını ve yaygın çalışma alanlarına yönelik proje çalışmalarını kapsayan dersleri içerir. Tercüme ve çevirmenlik alanında uygulama ve analizler lisans programının önemli bir bölümünü oluşturur. Öğrencilere ayrıca, İngiliz Edebiyatı, çeviri, dilbilim, yabancı dil eğitim yöntemleri, sosyal bilimler, akademik İngilizce ve diğer yabancı diller ile ilgili seçmeli dersler sunulmaktadır. 

Sosyoloji (İngilizce) bölümü 2017 yılında kurulmuştur. Türkçe programın kapanmasının ardından bölümde İngilizce eğitim verilmektedir. Türkçe programa ilk olarak 2017-2018 eğitim öğretim yılında öğrenci kabul edilmiştir. İngilizce program ise ilk olarak 2018-2019 yılında öğrenci kabul etmiştir. Bölümün amacı öğrenciye kendi bakış açısını geliştireceği, toplumun iktisadî ve tarihsel kökenlerini göz ardı etmeyen, yalnız belli teorilerle sınırlandırılmamış, tartışma ve aktif eğitime dayalı, araştırma yöntemleri ve istatistik araçlarını kullanmayı bilen, disiplinlerarası düşünme yeteneğine sahip sosyologlar yetiştirmektir. Bölümün akademik kadrosu Hacettepe Üniversitesi, Boston College gibi seçkin üniversitelerden sosyoloji doktorasına sahip, bilimsel üretkenliği ve eğitim becerileri yüksek, iktisat sosyolojisi, siyaset sosyolojisi, kültürel sosyoloji, sağlık sosyolojisi, tarihsel sosyoloji gibi alanlarda uzmanlaşmış akademisyenlerden oluşmaktadır.

Türk Dili ve Edebiyatı bölümü, 2017 yılında kurulmuştur.  Eğitim dili Türkçe’dir ve İngilizce hazırlık eğitimi yoktur.  Bölümü'nün amacı, Türk dili ve edebiyatının alt alanlarında araştırma yapabilecek, yaşam boyu öğrenmeye odaklı, edebiyata ilişkin kavramları, akımları, kuramları ve metinleri açıklayabilecek, inceleyebilecek, Türkçenin doğru, güzel ve etkili kullanımında öncülük edebilecek, okuma kültürü oluşturma ve geliştirmeye katkı sağlayacak, temel dil becerilerini geliştirebilecek yetkinlikte ve etkili iletişim becerilerine sahip mezun yetiştirmektir. Bölümün akademik kadrosu Oxford Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi gibi seçkin üniversitelerden mezun, bilimsel üretkenliği ve eğitim becerileri yüksek akademisyenlerden oluşmaktadır.

Felsefe bölümü 2021 yılında ilk öğrencilerini kabul etmiştir. Eğitim dili Türkçe’dir. Yeni bir anlayışın temsilcisi ve uygulayıcısı olma hedefiyle yola çıkan bölümümüz; geleneksel felsefe kültürünün edinilmesini ve aynı zamanda bu kültürün günümüzü anlamada kullanılabilmesine yönelik bir program uygulamayı amaçlamaktadır. Felsefenin binlerce yıldır varlığını sürdürebilmesi, çağının sorunlarıyla kurduğu çok yönlü ilişkiyle yakından ilgilidir. Felsefe aynı zamanda çağlar boyunca insanı, toplumu ve doğayı konu edinmiş, dolayısıyla da bilimlerle hep iç içe olmuştur. Bu alanlara günümüzde -özellikle mantıkla ilgi içinde- yapay zekâ çalışmaları da eklenmiştir. İstinye Üniversitesinin güçlü akademik kadrosu, öğrencilerimizin farklı bilim dallarından ilgileri doğrultusunda ders alabilmelerine, yandal ve çift anadal yapabilmelerine, geleceğin filozofları olarak yetişmelerine olanak vermektedir. Felsefenin sorunları anlamak ve çözüm üretmek için kullandığı geleneksel -eleştirel- yöntem, mantıkla gittikçe derinleşen ilişkisi sayesinde, yeniden biçimlenmiştir. Uygulayacağı eğitim programıyla, günümüzü anlamayı ve sorunlara çözüm önerileri getirebilmeyi, sonuçta bilim-felsefe-insan-toplum ilişkisini sorgulamayı teşvik edecek olan bölümümüz; mezunlarımızın her alanda kullanabilecekleri becerilerle donatılmasını amaçlamaktadır.

Psikoloji (Tezli) ve Psikoloji (Tezsiz) Yüksek Lisans programları psikolojinin alt alanlarından birçok konuda eğitim içeriğine sahiptir. Programlar, alanının güncel kuramsal bilgilerini öğretmeye ve önleyici psikolojik sağlık uygulamalarına ağırlık vermektedir. Psikoloji alanı artık multidisipliner bir yapı içerisindedir. Psikolojiye yeni trend, psikolojik rahatsızlıkların tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinden çok rahatsızlıkları önlemeye yönelik uygulamalara öncelik vermektir. Bireysel ve toplumsal psikolojik sağlığın önleyici uygulamalarla desteklenmesi tüm dünyadaki sağlık politikaları için öncelikli konu haline gelmiştir. Programlarda öğrenciler, psikoloji alanındaki güncel araştırmalara ve Sağlık Psikolojisi, Siber Psikoloji, Bilişsel Psikoloji ve Adli Psikoloji gibi gibi yeni ve ülkemizin yetişmiş insanlara ihtiyaç duyduğu konularda derinlemesine bilgi sahibi olacaklardır. Bu bağlamda öğrencilerin bilgi donanımına sahip olması ve bilimsel bilgileri analiz etme, yorumlama ve uygulamaya geçirmelerinde becerilerinin geliştirilmesi desteklenecektir.

Yüksek Lisans programları sadece teorik bilgi ve alt yapıyı vermekle kalmamakta, bilim insanı & uygulamacı temelinde öğrencilerine önleyici uygulamalar oluşturmalarında örnekler ve modeller sunmaktadır. Programların ana amaçlarından biri psikolojinin yeni ivme kazanan alanlarında öğrencileri uygulamalarla tanıştırmaktır. Öncelikli olarak öğrenciler, bilim etiği, sosyal bilimlerde ileri düzey araştırma yöntemleri, analitik düşünme becerileri gibi konularda eğitim almaktadır. Ardından kendileri için ilerde kullanabilecekleri psikolojinin alt alanları hakkında bilgilerini derinleştireceklerdir. Öğrenciler, insan davranışlarının arkasında yatan bilişsel, duygusal, davranışsal etkenler hakkında bilgi sahibi olarak kariyerlerinde kullanabileceklerdir. Akademik alanda daha da ilerleyerek doktora düzeyinde eğitim almak isteyen öğrenciler de bu programların deneyimli öğretim üyeleri sayesinde birçok kazanımlar elde edeceklerdir. 

Ayrıca psikolojinin diğer güncel araştırma konuları, psikoloji uygulamalarında yeni modeller ve teknikler hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Bilimsel kanıt temelli bakış açısı anlayışını edinecekler, bilimsel düşünme ve analiz etme becerilerini edineceklerdir. Bilimsel araştırma yapmada, proje üretmede ve önleyici psikolojik sağlık modelleri ortaya koymada bilgi sahibi olacaklardır. Multidisipliner bir bakış açısıyla psikolojinin temel bilgilerini, bilimsel araştırma, sağlık psikolojisi, önleyici uygulamalar ve bilişsel psikoloji gibi farklı alanlarda uygulamak için hazır hale geleceklerdir.

Klinik Psikoloji Tezsiz Yüksek Lisans programı; mevcut ihtiyaç ve talepleri karşılayabilecek, teori ile araştırma ve klinik uygulama eğitiminin entegrasyonu sağlayacaktır.  Klinik Psikologlar yetiştirmeye yönelik uygulamalı ve teorik dersler sunacaktır. Eğitim sonunda, İstinye Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilen koşulları sağlayan, kredili derslerini ve dönem projesini başarıyla tamamlayan öğrenciye Klinik Psikoloji tezsiz yüksek lisans diploması verilir. Bu kişiler Klinik Psikolog unvanı almaya hak kazanır.

Klinik psikoloji uzmanlığı, psikoloji anabilim dalının öncelikli uygulamalı alanı olması ve uygulamalarının birey, aile ve toplum sağlığını, işleyişini yakından ilgilendirmesi dolayısıyla, dünyada ve Türkiye’de artan bir ilgi görmektedir. Endüstriyel ve modern yaşamda artan stres faktörleri başta olmak üzere, psikolojik rahatsızlıkların teşhis ve tedavisinin hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmesi ihtiyacı önem kazanmıştır. Bu ihtiyaçla tutarlı biçimde hastanelerin psikiyatri ve psikoloji servislerinin yanı sıra özel psikoterapi merkezlerine başvuruların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bireysel ve aile düzeyindeki psikolojik ölçme ve değerlendirme ve psikolojik sağaltım/tedavi süreçlerinde tıp bilimleri (Örn. Psikiyatri, nöroloji) ile iş birliği içinde çalışan klinik psikologlar, toplumsal sağaltım, eğitim ve rehabilitasyon çalışmalarında da sosyal hizmetler, adli bilimler, eğitim bilimleri gibi alanlarla ortak çalışmalarda kritik rol üstlenmektedir.

Türk Dili ve Edebiyatı Tezli Yüksek Lisans programı, temelde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu öğrencilere yönelik olmakla birlikte, farklı disiplinlerden mezun olan öğrencilere de açıktır.

Programın öğrencilerine sunduğu en önemli özelliklerden biri, dünyanın en eski dillerinden biri olan Türkçenin ve Türkçe yazılmış edebî ürünlerin üzerinde uzmanlaşmış seçkin bir akademik kadroya sahip olmasıdır.

Programda yer alan zorunlu ve seçmeli dersler, tarihî Türk lehçeleri ve edebiyatları ile çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatlarının yanı sıra Türk çağdaşlaşma tarihi, edebiyat ve ideoloji, basın ve edebiyat gibi konuları da kapsamakta, bu yönüyle disiplinlerarası nitelikte bir ders içeriği de sunmaktadır.

Programın ders içeriğinde Eski Türk Dili, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Dili, Yeni Türk Edebiyatı ve dil bilimi gibi alanlardan dersler bulunmaktadır. Ders programı, Eski Türkçe döneminden başlayarak çağdaş Türk lehçelerine ve edebiyatlarına kadar uzanan geniş bir çerçevede oluşturulmuştur. Ders programı bu yönüyle; eski metinleri daha iyi anlayarak bu metinler üzerinde edebî ve gramatikal inceleme ve araştırma yapabilecek, Türk dilinin ve Türk edebiyatının geniş bir coğrafyaya yayılmış zengin malzemesini kavrayıp inceleyerek donanım kazanacak ve bu donanımı bilimsel çalışmalara aktararak alanına katkı sağlayabilecek bilim uzmanları yetiştirmek üzere hazırlanmıştır.

Programın amacı, Türk Dili ve Edebiyatı alanında uzmanlaşmak isteyen öğrencilere, alanda bağımsız araştırma yapmak, bilimsel olayları derin bir bakış açısıyla irdeleyerek yorum yapmak ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır. Bu eğitimle gerek Türk dili gerek Eski Türk Edebiyatı ve Yeni Türk Edebiyatı alanlarında sadece Türkiye değil, dünya genelinde başarılı olacak mezunlar vermek, Türk Dili ve Edebiyatı alanında yapılan bilimsel çalışmaları daha yükseğe çıkaracak bilim uzmanları yetiştirmek bir diğer amaçtır. Bununla bağlantılı olarak disiplinlerarası çalışmalara ve ulusal ya da uluslararası düzeyde Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri ve çalışanlarıyla iletişimi geliştirmek ve bağlantılı olarak nitelikli çalışmaların artışını sağlamak amaçlanmaktadır.