Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Alev Erkilet, İstanbul Müftülüğü'nün hazırladığı Din ve Hayat dergisinin son sayısında "İslamofobinin Oluşumunda İslam Dünyasının Olumsuz Etkisi Var mı?" başlıklı bir yazı kaleme aldı. İslamofobi üzerine hazırlanan bu özel sayı için düzenlenen "İslamofobi mi İslam Düşmanlığı mı" başlıklı panelde de yazmış olduğu bu makale üzerine bir konuşma yaptı. Panelin moderatörü İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, diğer panelistler ise Prof. Dr. Ejder Okumuş ve Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya'ydı. 26 Haziran'da 14:30'da Üsküdar Belediyesi Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen panele ilgi yoğundu.
Alev Erkilet, yakın zamanda Yeni Zelanda'daki cami saldırısı üzerinden İslamofobik eylemlerdeki söylemlerden yola çıkan yazısında, İslamofobi teriminin ortaya çıkışından bahsediyor ve müslümanlara karşı bir kalıp yargı tehdidi olarak İslamofobiyi değerlendiriyor. Öte yandan, İslam dünyasının iç meseleleriyle İslamofobinin ilişkisine dikkatleri çekerken bir yandan uyarılar yapıyor:
"...İslamofobinin nedensiz, saplantılı, ön yargılı, kalıp yargılara dayanan ve ayrımcı uygulamalara yol açan bir yabancı düşmanlığı biçimi olduğunu; yarattığı kalıp yargı tehdidinin müslüman gençleri şiddete yönlendiren bir etmen olarak işlediğini, bu nedenle özür dilemeci (apolojetik) bir yaklaşımla İslamofobinin sebebini İslâm dünyasında arama eğilimini terk etmek gerektiğini söyleyebiliriz. Ama bu, İslâm dünyasının kendi içinde hesaplaşması gereken sorunlar bulunmadığını söylemek demek değildir. Bu sorunlardan bazıları İslamofobiyi de beslemektedir."
İstanbul Müftülüğü'nün internet sitesinden dergiye ve yazının tamamına ulaşabilirsiniz:
https://istanbul.diyanet.gov.tr