İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi

Sosyoloji bölüm başkanımız Dr. Ömer Ersin Kahraman Alternatif Ekonomi Arayışı Paneli'nde konuştu

18 Temmuz 2019 günü İstinye Üniversitesi Ekonomi, Sosyoloji ve Uluslararası İlişkiler bölümleri ortaklaşa "Alternatif Ekonomi Arayışı" başlıklı bir panel düzenlediler. Panelde Dr. Melik Ertuğrul, Dr. Çiğdem Gürsoy, Dr. Suat Eren Özyiğit ve Sosyoloji Bölüm başkanımız Dr. Ömer Ersin Kahraman birer sunum gerçekleştirdiler.

Dr. Öğr. Üyesi Melik Ertuğrul, 2009-2018 yılları arası BİST’e kote şirketlere ilişkin bir veri setini kullanarak ARGE harcamalarının durumu hakkında istatistiki bilgiler paylaştı ve gelecek ekonomik sistemde güçlü bir oyuncu olarak yer alabilmemiz adına kat etmemiz gereken önemli mesafeler olduğunun altını çizdi. Arjantin'in ekonomik çözülme hikayesinden yola çıkan Ertuğrul, ucuz iş gücüne dayalı Çin ekonomik modelini ve Çin ile mücadelede Batılı ülkelerin geliştirmekte olduğu smart production modelini anlattı.

Dr. Öğr. Üyesi Suat Eren Özyiğit ise çağımızda farklı bir ekonomik model olarak incelemiş olduğu Kuzey Kore örneğini aktardı. Kuzey Kore'nin resmi ideolojisini ve yönetim politikalarını değerlendirdi.

Dr. Öğr. Üyesi Ömer Ersin Kahraman, Adam Smith, David Graeber ve Karl Polanyi'nin ekonomiye bakışlarını karşılaştırmalı biçimde ele aldığı konuşmasında paranın ortaya çıkışını, politik ve toplumsal arkaplanını anlattı. Günümüz serbest piyasasını, krizlerini anlamak için ekonominin felsefi kökenlerini ele almak gerektiğini vurguladı.

Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Gürsoy ise Osmanlı Devleti'nin ekonomik yapısını, işleyişini ve kurumlarını kavramlar üzerinden değerlendirdi, günümüzün ekonomik işleyişiyle karşılaştırmalar yaptı.