Prof. Dr. Ahmet Atillâ ŞENTÜRK ile Rami Kütüphanesinde her ay düzenlenen ''Divan Sohbetleri'' söyleşi serisinin yedincisi, ''Nâilî-i Kadîm ve Sebk-i Hindî'' konu başlığıyla gerçekleştirildi.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Atillâ ŞENTÜRK ile Rami Kütüphanesinde her ay düzenlenen ''Divan Sohbetleri'' başlıklı söyleşi serisi devam ediyor. 29 Mayıs 2024 Çarşamba günü gerçekleştirilecek olan söyleşinin konu başlığı ''Nâilî-i Kadîm ve Sebk-i Hindî'' şeklindedir.
Rezervasyon, Rami Kütüphanesinin web sayfasından yapılmalıdır: https://ramikutuphanesi.gov.tr/tr/etkinlikler/tum-etkinlikler/7ce85865-5f6b-4778-803d-9cbe8b2b1115
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü akademik kadrosundan Dr. Seda Kurt, 2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı kapsamında Almanya’da çalışmalarına devam ederken Münster Üniversitesi Arap ve İslam Çalışmaları Enstitüsü TRANSLAPT Projesi yürütücüsü Prof. Dr. Philip Bockholt tarafından konuşmacı olarak davet edilmiş ve “Şebüsterî’nin Gülşen-i Râz’ının Türkçe Tercümelerinin Erken Modern Dönem Osmanlı Edebiyatına Yansıması” başlıklı sunumunu gerçekleştirmiştir.
Münster Üniversitesinin etkinlikle ilgili haberi aşağıdaki bağlantıda yer almaktadır: https://www.uni-muenster.de/ArabistikIslam/translapt/news/index.html
Prof. Dr. Ahmet Atillâ ŞENTÜRK ile Rami Kütüphanesinde her ay düzenlenen ''Divan Sohbetleri'' söyleşi serisinin altıncısı, ''Osmanlı Şiirinde Donanma ve Şenlikler'' konu başlığıyla gerçekleştirildi.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Atillâ ŞENTÜRK ile Rami Kütüphanesinde her ay bir defa düzenlenen ''Divan Sohbetleri'' söyleşi serisi devam ediyor. 24 Nisan 2024 Çarşamba günü gerçekleştirilecek olan söyleşinin konu başlığı ''Osmanlı Şiirinde Donanma ve Şenlikler'' şeklindedir.
Prof. Dr. Ahmet Atillâ ŞENTÜRK ile ''Divan Sohbetleri'' Rami Kütüphanesinde devam ediyor. 30 Mart 2024 Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan söyleşinin konu başlığı ''Osmanlı Şiirinde Ramazanlar'' şeklindedir.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Atillâ ŞENTÜRK ile Rami Kütüphanesinde her ay bir defa düzenlenen ''Divan Sohbetleri''nin dördüncüsü, ''Osmanlı Şiirinde Okçuluk'' konu başlığıyla 28 Şubat 2024 Çarşamba günü gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Ahmet Atillâ Şentürk ile ''Divan Sohbetleri'' Rami Kütüphanesinde devam ediyor. 28 Şubat 2024 Çarşamba günü gerçekleştirilecek olan söyleşinin konu başlığı ''Osmanlı Şiirinde Okçuluk'' şeklindedir.
Rezervasyon, Rami Kütüphanesinin web sayfasından yapılmalıdır: https://ramikutuphanesi.gov.tr/tr/etkinlikler/tum-etkinlikler/5a346d1b-54c0-47a0-8c2c-6cf81d027fd6
Prof. Dr. Ahmet Atillâ Şentürk ile ''Divan Sohbetleri'' Rami Kütüphanesinde devam ediyor. 24 Ocak 2024 Çarşamba günü gerçekleştirilecek olan söyleşinin konu başlığı ''Osmanlı Şiiri Işığında Gündelik Hayattan Sahneler'' şeklindedir.
Rezervasyon, Rami Kütüphanesinin web sayfasından yapılmalıdır: https://ramikutuphanesi.gov.tr/tr/etkinlikler/tum-etkinlikler/72458856-a573-4737-8360-9fcbaef71f18
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Atillâ Şentürk'ün Rami Kütüphanesinde her ay düzenlenen "Divan Sohbetleri" adlı konferans dizisinin ikinci bölümü "Osmanlı Şiirinde Abdallar ve Kalenderîler" üzerineydi.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Atillâ ŞENTÜRK ile 29 Kasım 2023 Çarşamba gününden başlamak üzere her ayın son çarşamba günü Rami Kütüphanesinde kültür ve edebiyat sohbetleri düzenlenecektir.
''Divan Sohbetleri: Osmanlı Şiiri Neden Bahseder?'' başlığıyla düzenlenecek etkinlikte dinleyici sayısı 100 kişiyle sınırlı olduğundan ilgilenenlerin önceden yer ayırtmaları gerekmektedir.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından her yıl düzenlenen Topkapı Sarayı gezisi, Prof. Dr. Ahmet Atillâ ŞENTÜRK rehberliğinde 15 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirildi.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Atillâ ŞENTÜRK'ün rehberliğinde her yıl düzenlenen Topkapı Sarayı gezisi, bu yıl 15 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirilecektir.
Bölümümüz, TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023 yılı 1. dönem çağrısı sonuçları kapsamında en fazla sayıda öğrenci projesi kabul edilen Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü olmuştur. Bölümümüzden 8 öğrenci proje başvurusunda bulunmuş, açıklanan sonuçlara göre başvuruda bulunan tüm öğrencilerimiz destek hakkı kazanmıştır.
Öğrencilerimizi ve danışman hocalarımızı kutlar, başarılarının devamını dileriz.
İstinye Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü akademik kadrosundan Dr. Seda Kurt'un doktora sonrası araştırma projesi, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) 2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. 6 ay süre ile Ruhr Bochum Üniversitesinde araştırmacı olarak bulunacak Dr. Seda Kurt'un proje danışmanı Prof. Dr. Hülya Çelik olacak.
Edebiyat ve Münazara Kulübü tarafından 31 Mayıs 2023 Çarşamba günü saat 13.00'te Dr. Seda Kurt'un konuşmacı olacağı ''Makâmât-ı Harîrî Şerhi'' başlıklı çevrim içi etkinlik düzenlenecektir. Aşağıdaki toplantı kimliğinden çevrim içi etkinliğe katılabilirsiniz:
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri, Prof. Dr. Ahmet Atillâ Şentürk'ün kılavuzluğunda İstanbul'un bazı tarihî mekânlarını gezdiler. Alman Çeşmesi'nde başlayan gezi, Sultanahmet Camii ve Dikilitaşlarla devam etti. Şentürk Hoca ve öğrenciler, Rami Kışlası'nda yer alan Rami Kütüphanesi ile kütüphanede bulunan ve yazma eserlerin onarımını gerçekleştirilen ''Kitap Şifahanesi'' bölümünü de ziyaret etti.
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Atillâ Şentürk, İstinye Üniversitesi öğrenci kulüplerinden Edebiyat ve Münazara Kulübü'nün çevrim içi etkinlikleri kapsamında ''Bir Kılavuzun Hikâyesi'' başlıklı etkinliğe konuk olacak. 10 Mayıs 2023 Çarşamba günü saat 16.30'da başlayacak etkinlikte, her yıl bir cildi yayımlanan ve şimdiye kadar altı cildi tamamlanan Osmanlı Şiiri Kılavuzu'nun hazırlanma ve yayımlanma süreci anlatılacak.
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Atillâ Şentürk, Doğu Akdeniz Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi tarafından 4 Mayıs 2023 tarihinde düzenlenen ''11. Uluslararası Kariyer Günleri'' kapsamında ''Manzum Metinler Işığında Sosyal Hayattan Sahneler'' başlıklı seminere davetli konuşmacı olarak katıldı.
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Lisans öğrencisi Dilan Durmuş'un bursiyerler arasında bulunduğu ''Ali Eşref Dede'nin Yemek Risalesindeki Tariflerin Uyarlanması'' başlıklı proje, TÜBİTAK 2209-A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında destek hakkı kazanmıştır.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Atillâ Şentürk'ün her yıl bir cildi çıkan Osmanlı Şiiri Kılavuzu'nun 6. cildi yayımlanmıştır.
Arş. Gör. Dr. Seda Kurt'un kitap inceleme yazısı Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi'nde yayımlandı. Verilen bağlantıdan yazının tam metnine ulaşabilirsiniz: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2768788
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Atilla Şentürk, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde düzenlenen ''Türkoloji Lisansüstü Güz Okulu'' adlı etkinliğe davetli konuşmacı olarak katıldı. Etkinlikte ''Manzum Metinlerin Belge Olarak Kullanımı'' başlıklı bir konuşma gerçekleştiren Şentürk için imza günü de gerçekleştirildi.
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü akademik kadrosundan Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Gündoğdu'nun “Türk Şiirinde Estetik Öznenin Epistemolojik Dönüşümü” adlı kitabı DBY Yayınları tarafından yayımlandı.
Prof. Dr. Ahmet Atillâ Şentürk'ün Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi A. Halûk Dursun Hatıra Sayısı'nda "Manzum Metinler Işığında Galata, Üsküdar ve Boğaziçi Sahilleri-I" başlıklı makalesi yayımlandı. Makalenin tam metnine verilen bağlantıdan ulaşabilirsiniz: https://tkidergisi.com/tki-dergisi/manzum-metinler-isiginda-galata-uskudar-ve-bogazici-sahilleri-i
Arş. Gör. Dr. Seda Kurt'un kaleme aldığı "Meşâyîh-i Uşşâkiyye’den Mahmûd Bedreddîn Efendi ve Şiirleri" başlıklı makalesi Zemin Edebiyat Dil ve Kültür Araştırmaları dergisinde yayımlandı. Makalenin tam metnine verilen bağlantıdan ulaşabilirsiniz:
http://zemindergi.com/
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Feyzi Çimen’in “Mirza Meryemhan Dîvânı” adlı kitabı DBY Yayınları tarafından yayımlandı.
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Feyzi Çimen’in “Molla Muhammed Timur Âsârü’l-İmâmiyye Çağatayca Kelile ve Dimne Tercümesi” adlı kitabı Dün Bugün Yarın Yayınları tarafından yayımlandı. Eser, “Kelile ve Dimne”nin ilk bilimsel neşri olma özelliğini taşımaktadır.
İstinye Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından 2018 yılından beri her yıl düzenlenen “Topkapı Sarayı’nda Uygulamalı Ders” adlı etkinlik, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Atillâ ŞENTÜRK’ün kılavuzluğunda 11 Mayıs Çarşamba günü gerçekleşti.