İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi

Stratejik İşbirliği Projemize AB ERASMUS+ Programı Desteği

İstinye Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Işık ve  Dr. Öğr. Üyesi Ülkü Kölemen'in koordinatörlüğünü yaptığı, Dr. Öğr. Üyesi Rahim Sarı, Dr. Öğr. Üyesi Leyla Savsar ve Ar. Gör. Gamze Gürleyen’in proje ekibinde yer aldığı ERASMUS+ KA2 Yükseköğretimde Stratejik İş birliği Projesi: EDUSIGN & SIGNEDU, Avrupa Birliği’nin ERASMUS+ programı tarafından değerlendirmeye alınan 122 proje arasından en yüksek 2. puanı alarak desteklenmeye hak kazandı. 

263.159€ bütçeli ve “EDUSIGN & SIGNEDU: Joint Venture of Curriculum Studies and Artifical Intelligence in Sign Language” başlıklı proje, işitme engellilerin yükseköğretimde eğitim ve iletişim engellerini ortadan kaldırmaya yönelik çözümlere güçlü katkılarda bulunacak. İşitme engellilerin yükseköğretimde yaşadıkları eğitim ve iletişim engellerine karşı yapay zekâ temelli bir sistemin geliştirilmesinin hedeflendiği projede; işaret dili eğitimi ve öğretimi için hazırlık sınıfı ve  işaret dili tercümanlığı için bir lisans eğitim programı tasarımı, işaret dili tercümanlığı için sertifika programı müfredatı oluşturulması da amaçlanıyor.  

Avrupa’da işaret dili eğitimi/öğretimi ile işaret dili tercümanlığı eğitimini yönlendirecek bir üst kurulu ve koordinasyon merkezini (ESLCON) ilk kez önermesi yönüyle öne çıkan proje, İşaret Dili Tercümanlığı lisans programı için bir hazırlık sınıfı uygulaması önermesi, yapay zekâ kullanılarak işaret dilini konuşma/yazmaya çeviren, konuşma/yazmayı işaret diline çeviren bir uygulama ile işitme engellilerin normal eğitimi sürecine dahil olabilmelerini kapsayan özellikleriyle dikkat çekiyor. 

İstinye Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülecek EDUSIGN & SIGNEDU projesinin ortakları arasında İsveç’ten Stockholm Üniversitesi ve Finlandiya’dan HUMAK Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin yanı sıra ülkemizden Türkiye İşaret Dili Tercümanları Derneği, Türkiye Sağırlar Konfederasyonu ve Kabataş Erkek Lisesi bulunuyor. Finlandiya Jyvaskyla Üniversitesi, Finlandiya Sağır Kulüpleri ve Folk High School for the Deaf tarafından desteklenen projeye Arnavutluk’tan Sağırlar Federasyonu da katkı sağlıyor.

30 ay sürecek EDUSIGN & SIGNEDU projesi; sadece İskandinav ülkeleri arasında değil Avrupa ve dünyada işitme engelli çalışmaları ve işaret dili dilbilimi çalışmaları alanındaki önemli araştırmaları ile bilinen dünyadaki ilk işitme engelli profesör Prof. Dr. Johanna Mesch, hem Finlandiya hem de Balkanlarda işaret dili tercümanlığı uygulamaları alanındaki çalışmaları ile bilinen Doçent Dr. Päivi Rainò, ülkemizde işaret dili tercümanlığı alanında başarılı çalışmaları ile bilinen Türkiye İşaret Dili Tercümanları Derneği Başkanı ve Engelsiz Beştepe Spikeri Banu Türkuğur Şahin ve işaret dili yapay zeka çalışmaları ile tanınan Kadir Demir ve en çok işitme engelli üyeye sahip STK olma özelliği taşıyan Türkiye Sağırlar Konfederasyonu’ndan Orkun Utsukarcı, Hasan Dikyuva, Doğan Özdemir ve Şirin Okyayuz gibi önemli araştırmacıları da bir araya getirme özelliği taşıyor.

Ali Işık