İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi

Erasmus+ KA2 EDUSIGN & SIGNEDU Projesinin TPM2 Toplantısı Vadi Kampüs’te Düzenlendi

ERASMUS+ Yükseköğretim Programı 2021 Yılı Ana Eylem 2 – Yükseköğretim için İşbirliği Ortaklıkları çerçevesinde başvurusunu yaptığımız ve kabul alan “EDUSIGN & SIGNEDU: JOINT VENTURE OF CURRICULUM STUDIES AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE IN SIGN LANGUAGE” başlıklı projemiz kapsamında, İstinye Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyemiz Ülkü Kölemen’in yürütücülüğünde İkinci Ulusötesi Toplantısı (TPM2) 22-23 Ağustos 2023 tarihlerinde Vadi Kampüs’te düzenlenmiştir.

Toplantı kapsamında, ortaklarımız Finlandiya Humak Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, İsveç Stockholm Üniversitesi, Türkiye Sağırlar Konfederasyonu ve İşaret Dili Tercümanları Derneği’nden bir araya gelen araştırmacılara, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hatice Gülen eşlik ederek projemiz hakkında bilgi edinmiştir. Araştırmacılarımız, İşaret Dili eğitimi ve eğitimde İşaret dili çalışmalarına yönelik proje sonuçlarındaki ilerlemeleri tartışarak gelişim sürecine katkılarını sunmuşlardır. 2022 Mart ayından bu yana çalışmalarını yürütmekte olan EDUSIGN & SIGNEDU projesi ile araştırmacılarımız, disiplinler arası bir anlayışla sağır çalışmaları ve işaret dili tercümanlığı eğitimi ile yapay zekâ temelli işaret dili tercüme çalışmalarına odaklanmıştır.

Toplantının ilk gününde, işaret dili eğitimi müfredat çalışmaları, işaret dili ve sağır araştırmaları merkezi çalışmaları ile projenin çoğaltıcı etkinlik planlamaları ele alınmıştır. Toplantıya İstinye Üniversitesi akademisyenleri Dr. Ülkü Kölemen, Dr. Rahim Sarı ve Arş. Gör. Gamze Gürleyen; Stockholm Üniversitesi’nden Prof Dr Johanna Mesch, Magnus Ryttervik ve Malin Tesfazion; HUMAK Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Paivi Raino, Juha Mannunen ve Outi Kuvaja; İşaret Dili Tercümanları Derneği’nden Banu Türkuğur Şahin, Selver Aytekin ve Öznur Akto ile Türkiye Sağırlar Konfederasyonu’ndan Hasan Dikyuva, Orkun Utsukarcı ve Doğan Özdemir katılmıştır. Hollanda’dan Uluslararası İşaret Dili Tercümanları Tessa Heldens ve Jetske Tinnevelt’in Uluslararası İşaret Dili’nden İngilizceye tercümesiyle gerçekleştirilen toplantıda sağır topluma, sağır toplumun eğitim ve iletişim sorunları ile çözüm önerilerine yönelik tartışmalar ve grup sunumları yer almıştır.

İşaret dili eğitiminde hazırlık ve lisans müfredatı ile yapay zekâ ile işaret dilinin yanı sıra University of Central Lancashire’den Dr. Luigi Lerose da “İşaret Dili Eğitimi” ve “Çevrimiçi İşaret Dili Eğitimi” başlıklı konuşmalarını çevrimiçi şekilde gerçekleştirmiştir.

Gelecek proje toplantılarına yönelik toplantı planlamalarına ek olarak, projenin yaygınlaştırma çalışmaları ile “Sağır ve İşaret Dili Araştırmaları Merkezi” proje sonuna ilişkin fikirler ve planlamalar da paylaşılarak faaliyet çerçeveleri netleştirilmiştir.

İkinci Ulusötesi Toplantımıza katılan tüm araştırmacılarımıza teşekkür ederiz.