Dünya Primer İmmün Yetmezlik Paneli Gerçekleştirildi

Dünya Primer İmmün Yetmezlik Haftası nedeniyle hastalığa dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için 'Can Sucak Candan Bişeyler Vakfı', İstinye Üniversitesi ev sahipliğinde ‘Primer İmmün yetmezlik ile doğmak’ başlıklı panel düzenlendi. Uzmanlar etkinlikte, hastalığın ne olduğunu, tedavi yollarını ve alınması gereken önlemleri tartıştı.Bağışıklık sisteminin yetersiz olduğu ya da doğru çalışmadığı, yaklaşık 300 farklı hastalığı içeren bir hastalık grubu olan Primer İmmün Yetmezlik (PİY) az biliniyor ve zor teşhis ediliyor. 22-29 Nisan haftası Dünya Primer İmmün Yetmezlik Haftası olarak kabul ediliyor. Dünyada PİY ile yaşayan hasta sayısının yaklaşık 6 milyon, Türkiye’de ise 24 bin olduğu tahmin ediliyor.
İstinye Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve İmmünolog Dr. Baran Erman ise, “Primer İmmün Yetmezlik haftasındayız, farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Hastalık özellikle aile hekimleri ve diğer doktorlar içinde oldukça önemli. Amacımız böyle etkinlikleri sık sık yaparak farkındalığı artırmak. Can Sucak Candan Bişeyler Vakfı’nın da gönüllü üyeleriyiz. Amacımız, vakıf adına da böyle bir organizasyon yaparak toplumda bu hastalığa dikkat çekmek” dedi.